Sabri Gültekin

    26 Ekim 2020 Pazartesi
Sabri Gültekin

Ayasofya'ya dünyanın en büyük imzasını atan hattat

Türkiye'de İş Bankası, Yapı Kredi Yayınları kültürel faaliyetler anlamında başat rol oynarken, diğer finans kurumlarının bu alanda fazla varlık göstermemesi, üzerinde durulması gereken bir konu. Bu eleştirimiz bâki kalmakla birlikte geçtiğimiz günlerde Kuveyt Türk Katılım Bankası Kültür Yayınları nâdide bir eserin daha ortaya çıkmasına katkı sağladı. Eser nâdide olmakla birlikte unutulmaya, kaybolmaya yüz tutmuş bir değerin hatırlanmasına kapı araladı.

 

"Ayasofya'nın Nişânesi Kazasker Mustafa İzzet" isimli eserin sayfaları yitik bir hazine bulunmuşçasına çevrilmeye başlandığında vefa kokan şu ifade okuruna ‘hoş geldin' diyor: "Medeniyetimizin yeniden inşâsı derdine ömrünü adamış, kültür dünyamızın kıymetli ismi merhûm Ahmed Halûk Dursun'a ithafen" 

 

Bu da gösteriyor ki, medeniyetler kapitalle değil; ancak inançla, ilimle, mimariyle, kültür ve sanatla inşa edilebilir. 

***

 

Ayasofya ile bütünleşen şaheserlere imza attı

 

Eserin önsözünde, "Osmanlı'nın İstanbul'a, İstanbul'un ise tüm İslâm milletine remiz olmuş Ayasofya-i Kebîr Cami-i Şerifi'ne girdiğimizde bizi eşsiz bir hat eseri takımı karşılar. Çehâr Yâr-ı Güzîn Efendilerimizin isimlerine ek olarak âdet olduğu üzere İmâm-ı Hasan ve İmâm Hüseyin Efendilerimizin isimleri... Son levha olan İmâm-ı Hüseyin'in yazısının altında ise damla formunda bir imza var. Başlı başına bir sanat eseri olan bu muazzam imza aslında sadece yazıların hattatının değil, bu mâbedin İslâm fethine atılmış imzasının da bir hulâsasıdır. (Ketebehu'l-Hac Es-Seyyid Mustafa İzzet İmamu's-sanili emiri'l-mü'minin Abdülmecid Han 1265. / Bu yazıyı Mü'minlerin emiri Abdülmecid Han'ın ikinci imamı Mustafa İzzet, 1849 senesinde yazdı.)

Dışarıdan bakıldığında dört farklı tarzdaki minareleri ve devasa kubbesi bu eşsiz yapıyı bize ait kılan alem ve işaretler olduğu gibi, içeri girildiğinde karşımıza çıkan bu muazzam hat eseri takımı da adeta ulu mâbedle bütünleşmiş ve onun ayrılmaz bir parçası ve nişanı olmuştur. İşte o imzanın sahibi, yayınlanmasına vesile olmaktan dolayı mutluluk duyduğumuz bu kıymetli esere konu olan büyük hattat, mûsikîşinas, neyzen ve mutasavvıf Kazasker Mustafa İzzet Efendi'dir.

 

...

 

Sabri Gültekin'in 26 Ekim 2020 tarihinde Milat Gazetesi'nde kaleme aldığı yazısından bir bölüm... Yazının devamını okumak için tıklayınız! 


HABER ARŞİVİ İÇİN TIKLAYINIZ